Yargıtay Başkanlığı “2022 Değerlendirme Toplantısı” basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi
Yargıtay Başkanı Akarca; Yıllık bilgilendirme toplantılarının düzenlenmesinin yargının şeffaflığının ve topluma hesap verme sorumluluğunun bir gereği olduğuna değindi. Basın toplantısının amacının, Yargıtay’ın son bir yıldaki faaliyetleri, karşılaşılan güçlükler ve bunları aşmaya yönelik tedbirler ile Yargıtay’ın yargı reformu çalışmalarını içeren yıllık değerlendirmeler yapmak olduğunu vurgulayarak; Gerekçeli Karar Yazımı Rehberi, Hukuk Bilimleri Merkezi, standardizasyon çalışmaları ve insan kaynakları reformu, belge inceleme, rapor hazırlama, müzakere teknikleri ve oryantasyon gibi çeşitli konularda yürütülen eğitim programları hakkında medya mensuplarını bilgilendirdi.
İşte Yargıtay Başkanlığı’nın 2022 Faaliyetleri
Basın ve Halkla İlişkiler Ofisi Faaliyetleri;
365 gün süreyle “Yargıtay Başkanlığının Medyaya Yansımaları” ile Gazete Manşetleri, Gündem ve Köşe Yazılarını içeren “Medya Gündemi” başlıklı 2 bülten hazırlanmıştır. Sitemizde 74 adet paylaşım olmak üzere toplam 103 adet haber yazıldı. İntranette toplam 137 etkinlik haberi paylaşıldı. 98 Twitter haberi paylaşıldı. 3 Basın açıklaması yapıldı. İki dergiye röportaj verildi.
BÖLGESEL İDDİA HUKUKU FORUMLARI VE SEMPOZYUMLAR
2022 yılında, ulusal ve bölgesel hukuk forumlarının sonuçlarını uygulamak için 6 bölgesel hukuk forumu, bir ulusal hukuk forumu, bir sempozyum, bir çalıştay ve belirli bir çalışma grubu toplantısı düzenlendi. Proje kapsamında 4 bölgesel hukuk forumu, ulusal hukuk forumları ve takip çalışma grubu toplantıları bulunmaktadır. gerçekleştirillen
GEREKÇELİ KARAR YAZIM KILAVUZU ÜZERİNE ÇALIŞMALAR
Hukuk ve ceza daireleri açısından iki farklı kurulda yürütülen çalışmalar sonucunda oluşturulan gerekçeli karar yazma kılavuzunun tanıtım semineri Yargıtay dahil 356 kişinin katılımıyla konferans salonunda gerçekleştirildi. oda başkanları ve üyeleri. Ardından daire başkanları, Yargıtay üyeleri, soruşturma hakimleri ve çalışanlardan oluşan toplam 2068 kişiye gerekçeli kararların yazılmasına yönelik 10 farklı seminer düzenlenmiştir. Ayrıca gerekçeli karar yazma kılavuzu kitap olarak basılarak üyelerimize dağıtılmıştır. Kılavuza uygun olarak karar şablonları oluşturulmuş ve UYAP ortamına yüklenmiştir.
YARGI YETKİ MERKEZİ
5-Yargıtay Kararları Dergisi’nde son beş yılda yayınlanan kararların etiketleme işlemi yapılmıştır.
Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen Çalışma Toplantıları ve Eğitimlerin ihtiyaçları belirlendi. Yargıtay’ın kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi projesi kapsamında çok sayıda toplantı ve çalışma yapılmıştır. bireysel görüşmeler Odak Grup1 görüşmeleri iş analizi toplantıları Yargıtay’ın eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi için eğitim ve eğitim analiz çalışmaları modül geliştirme toplantıları yapılmıştır. Ayrıca Yargıtay çalışma adabı kural ve uygulamalarının gözden geçirildiği bir hazırlık çalıştayı düzenlendi. Ayrıca Yargıtay’ın eğitim stratejisi eylem planının geliştirilmesi amacıyla daire başkanları, üyeler, soruşturma hakimleri, Cumhuriyet savcıları ve çalışanla 4 toplantı yapılmış ve bu toplantılara 30 kişi katılmıştır.
KOLAYLAŞTIRILMIŞ EĞİTİMLER
26 farklı eğitim ile Yargıtay daire başkanları, üyeleri, soruşturma hakimleri, cumhuriyet savcıları ve çalışanlarına yetişkin eğitimi müzakere yöntem ve teknikleri, oryantasyon belgesi incelemesi, rapor yazımı ve gerekçeli karar yazımı, belge ön incelemesi, tebligat ve temyiz adı konularında kolaylaştırıcı eğitimleri verildi. . Bu eğitimlere toplam 151 kişi katılmıştır. Ayrıca 5 farklı kolaylaştırıcı yenileme eğitimi ile 60 katılımcıya gerekçeli karar yazma konusunda tazeleme eğitimi verildi. Eğitim sonunda tüm katılımcılara anket uygulandı. Yargıtay hizmet içi eğitim müfredatının modülleri ve materyalleri geliştirildi. Daha sonra 6 ayrı toplantı ile Yargıtay hizmet içi eğitim müfredatının modülleri ve materyalleri geliştirilmiştir. Bu 6 toplantıya Yargıtay daire başkanları, soruşturma hakimi ve savcıları, yazı işleri müdürü ve bilgi işlem çalışanlarından oluşan toplam 67 kişi katılmıştır. Görev tanımları ve iş analizleri belirlendi.
Yargıtay üyeleri, soruşturma hakimleri, Cumhuriyet savcıları ve işçilerden oluşan toplam 174 kişinin katılımıyla çeşitli toplantılar yapılmış, görev yapanların görev tanımları ve yetki sorumlulukları tartışılarak iş analizleri yapılmıştır. temiz mahkemeler
HUKUK KLİNİKLERİ
Etik Şeffaflık ve İnanç Projesi kapsamında iki üniversitenin3 hukuk fakültelerinden 141 öğrenciye düzenlenen yargı etiği hukuk kliniğinde yargı etiği eğitimi verilmiştir.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Yurt dışından heyetler:
14 ülkenin yargı ve/veya yüksek mahkeme temsilcileri 16 heyet halinde Yargıtay Başkanlığını ziyaret etti.
(Bulgaristan, Makedonya, Kazakistan, Pakistan, İtalya, Bosna-Hersek, Katar, Almanya, Küba, Azerbaycan, Belçika, Rusya, Macaristan, Libya)
Yurt dışı ziyaretleri:
Proje kapsamında Kuveyt ve Fas Yüksek Mahkeme Başkanlıkları ile İtalya’nın yargı kurumlarına ziyaretler gerçekleştirilmiştir.
Yurtiçi heyetler
31 üniversiteden 1480 kişi Yargıtay Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ayrıca iki kurumdan 58 kişi Yargıtay Başkanlığı’nı ziyaret etti.
Stajlar ile Hizmet İçi ve Hizmet İçi Eğitimler
2022 yılında 576 hakim ve savcı adayı Yargıtay’da staj yaptı.
146 hakim ve savcı meslek eğitimine katıldı.
Yargıtay Başkanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılıklarında 12 üniversiteden toplam 101 öğrenciye staj eğitim programları düzenlendi.
Hizmet içi eğitimler kapsamında toplam 8 programda 496 çalışana eğitim verilmiştir.
törenler
Açılış töreni Eylül ayında yapılmış olup, 23 Daire Başkanı ve üyesinin emeklilik törenleri yapılmıştır.
Kitabın
Yargıtay Gerekçeli Karar Yazım Kılavuzu
2100 kopya basıldı
Eğitim Modülleri
Basım aşamasındadır.
Karşılaştırmalı Başvuru Kılavuzu
Çeviri tamamlandı, baskı aşamasında.
Temel Değerleme Raporu
500 adet
Hakimlerin Sosyal Medya Kullanımı
1000 adet
İş Tanımları ve İş Tahlilleri
• liderler, üyeler, hakimler ve savcılar
• çalışan
1500 lider, üye, hakim ve savcı için
2000 işçi için
Toplam 3500 kitap yayınlandı.
Diğer Uluslararası Faaliyetler
Uluslararası Mahkeme Mükemmelliği Enstitüsü-Yargıtay adına İdari Konsey üyeliği kapsamında;
Yıl boyunca gerçekleştirilen tüm toplantılara katılım sağlanmış ve katkı sağlanmıştır. Enstitünün oluşturduğu global network çalışmaları ile web sayfası çalışmaları esas alınmıştır.
Yılda bir kez düzenlenen yarışta delegasyon görevi yerine getirildi.