NATO, Ukrayna’nın üyeliği konusunda bölündü
Batı’dan Rusya’ya karşı cephane ve askeri teçhizat isteyen Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelensky de ülkesinin NATO üyeliği üzerinde baskı kurmaya çalışıyor.
Ancak Perşembe günü Moldova’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısında Zelensky, NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliği taleplerini yinelerken, Norveç’te toplanan askeri ittifakın liderleri Ukrayna’nın davetine karşı çıktı.
Zelenskiy, Rusya’ya amacı olan tüm ülkelerin hem AB’ye hem de NATO’ya tam üye olması gerektiğini çünkü Moskova’nın “yalnızca ortak güvenlik alanı dışındakileri yutmaya çalıştığını” söyledi.
NATO’da Kiev bilmecesi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, herhangi bir anlaşmazlık belirtisini ortadan kaldırmak amacıyla Oslo’da söyledi. “Bütün Müttefikler, Moskova’nın NATO’nun genişlemesi konusunda veto hakkı olmadığı konusunda hemfikirdir.”söz konusu.
Söz konusu askeri ittifak, 2008 yılında Ukrayna’nın ittifaka katılması konusunda anlaştı, ancak cumhurbaşkanları şimdiye kadar adım atmaktan kaçındı.
Doğu Avrupa’daki en yakın müttefikleri Ukrayna’yı üyeliğe yaklaştırmak için somut adımlar atılması çağrısında bulunurken, ABD ve Almanya gibi Batılı hükümetler ittifakı Rusya ile savaşa yaklaştırabilecek herhangi bir adıma karşı temkinli davranıyor.
Doğu Avrupa’daki müttefikler olumlu
El Cezire’nin haberine göre Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, NATO’dan yanıt beklerken Kiev’in 14 yılda iki kez işgal edildiğini belirtti.
Estonyalı mevkidaşı tarafından da dile getirilen davette Landsbergis şunları söyledi:
Ukrayna’nın NATO’ya nasıl yaklaşacağı ve ne zaman ittifakın üyesi olacağı konusunda oturup somut bir yanıt bulmanın zamanı geldi.
Almanya ve Lüksemburg gibi diğer müttefikler, NATO’nun Kiev’in katılımına acele etmesi durumunda ortaya çıkabilecek riskleri vurgularken, Macaristan, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin yaklaşan zirvede gündemde olmayacağını açıkça belirtti.
Almanya: Savaşın ortasındaki ülkeleri kabul edemeyiz
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ülkesinin Kiev’e yönelik tutumunu şu sözlerle anlattı:
NATO’nun açık kapı politikası devam ediyor ama aynı zamanda savaşın ortasında olan ülkeleri kabul etmekten söz edemeyeceğimiz de açık.