İsrail’den Filistinlilerin BM adımına sert misilleme
İsrail’de aşırı sağcı ve dinci unsurları bünyesinde barındıran yeni hükümet, İsrail işgalini uluslararası yargı alanına taşıyan Filistinlileri cezalandırmak için tartışmalı kararlar aldı.
Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail Güvenlik Kabinesi toplantısında alınan tedbirlerin “Filistin Özerk Yönetimi’nin İsrail devletine karşı siyasi ve hukuki savaş açma kararına bir yanıt” olduğu ifade edildi. mevcut hükümet “bu savaş karşısında geri adım atmayacak ve gereken cevabı verecektir”. .
Filistinlilerin girişimleri sonucunda geçen hafta BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada BM’nin en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı’nın müdahalesini içeren ve Filistin’in hukuka uygunluğuna ilişkin görüş bildiren karar İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te İsrail politikaları benimsendi. Orta eyalet uyuşmazlıklarının analizinde devreye giren Lahey merkezli Mahkemenin kararları bağlayıcı olmakla birlikte, Mahkemenin herhangi bir yaptırım gücü bulunmamaktadır.
39 milyon dolar vergi kesintisi yapılacak
İsrail Güvenlik Kabinesi’nin açıkladığı tedbirler arasında Filistin Özerk Yönetimi’ne ödenen vergi gelirlerinden 39 milyon dolar kesinti yapılarak İsrail saldırılarında hayatını kaybeden İsraillilerin aileleri için tazminat programına aktarılması da söz konusu. Filistinli militanlar.
Filistin Özerk Yönetimi adına vergi toplayan İsrail, geri ödemesi gereken paranın bir kısmını kesecek. Filistin Yönetimi’nin geçen yıl İsrail’e yönelik saldırılar da dahil olmak üzere çatışmalarda öldürülen Filistinli tutukluların ve Filistinlilerin ailelerine yaptığı mali yardım miktarı için herhangi bir geri ödeme yapılmayacaktır.
VIP ayrıcalıkları kaldırılacak
Filistin yöneticilerini doğrudan hedef alan kabine, “İsrail’e karşı siyasi ve hukuki savaşa öncelik veren VIP statüsündeki Filistinli yetkililerin ayrıcalıklarının kaldırılacağını” açıkladı. Üst düzey Filistinli yetkililer, sıradan vatandaşlardan farklı olarak İsrail’in izniyle işgal altındaki Batı Şeria’ya girip çıkabiliyor.
Kabine tarafından açıklanan bir diğer önlem de Batı Şeria’daki “terörist faaliyetleri ve her türlü düşmanca faaliyeti destekleyen” örgütlere yönelik. Açıklamada, “insani yardım kisvesi altında İsrail’e karşı siyasi ve hukuki faaliyette bulunan örgütler” hakkında işlem yapılacağı belirtilirken, ayrıntı verilmedi.
Yaklaşık bir yıl önce İsrail, önde gelen altı Filistinli insan hakları örgütünü terör örgütü ilan etti, geçen yaz ofisleri basıldı ve kapatıldı. Filistinli örgütler suçlamaları reddetti ve İsrail’in tutumu uluslararası eleştirilere neden oldu.
Filistinliler Batı Şeria’da imar izinlerini dondurdu
İsrail Güvenlik Kabinesi, Batı Şeria’nın yüzde 60’ına tekabül eden ve neredeyse tamamı İsrail kontrolünde olan “C Bölgesi”nde de Filistinlilerin imar izinlerini dondurma kararı aldı. BM verilerine göre C bölgesinde yaklaşık 300 bin Filistinli yaşıyor.
İsrail tarihinin en sağcı hükümeti olarak tanımlanan yeni hükümet, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerini en önemli öncelik ilan etti ve yerleşim yerlerini genişletme ve yasa dışı olarak inşa edilen yerleşim yerlerini yasallaştırma sözü verdi. Filistin toprağı sayılan Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimleri de uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.
Yerleşim yerlerinde 500 bin Yahudi yaşıyor
Ortadoğu barış sürecinde çözümsüz geçen on yıllar boyunca İsrail, işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşimlerini genişletme politikası izledi. Bugün 2,5 milyon Filistinlinin yaşadığı Batı Şeria’da kurulan yerleşim yerlerinde yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor.
İsrail, 1967 savaşında Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ü işgal etti ve 2005’te Gazze’den çekilmesine rağmen komşusu Mısır ile birlikte Gazze’nin uçlarını kontrol etmeye devam etti. Filistin Özerk Yönetimi, 1990’daki süreksiz barış anlaşmaları uyarınca Batı Şeria’da sınırlı özerkliğe sahip. Gazze, İsrail’in terör örgütü olarak gördüğü Hamas’ın kontrolünde.
AP,rtr/BK,HT