Borsada Tüm İşlemlerin Durmasına Neden Olan Devre Kesilmesi Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?
Borsada devre kesici uygulaması merak edilen süreçlerden biridir. Borsa ile ilgilenenlerin mutlaka öğrenmesi gereken bu kavram hakkında bilmeniz gereken her şey bu içerikte. Borsada devre kesintisi nedir ve ilk kez ne zaman uygulandı sorularının yanıtlarını merak edenlerin içeriğine geçelim!
Borsa İstanbul, devre kesici uygulamasını internet sitesinde şu şekilde duyurdu:
Devre kesme işlemi Borsa İstanbul tarafından ilk kez 2015 yılında gerçekleştirilmiştir.
Devre kesme, borsadaki yatırımcıları korumak için geliştirilmiş bir uygulamadır. Bu uygulamada yatırımcıları korumak amacıyla borsada alım satım işlemleri bir süreliğine askıya alınmıştır.
Bu uygulamanın temel amacı panik satışının önüne geçmektir. Panik alımları olduğunda bu uygulama tekrar kullanılabilir.
Bir hisse senedinin fiyatında ani bir düşüş veya artış olduğunda borsa bu duruma devre kesici uygulamasıyla müdahale eder.
Kesici uygulaması için dışarıdan herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Bu uygulama, kurallar karşılandığında otomatik olarak devreye girer.
Devre kesici uygulaması hem BIST100 gibi geniş piyasa endeksleri hem de hisse senetleri için kullanılmaktadır.
Borsa İstanbul’da devre kesici uygulaması başlatıldığında ilk 20 dakika işlem yapılamaz. 20 dakika sonunda 5 dakika boyunca devre kesici uygulandığında emirler sabit fiyattan toplanır.
Toplam 30 dakika sonunda şalter uygulaması sona erer. Fiyat sistemi ile borsadaki süreçler her zaman devre öncesi uygulamaya döner.
Stoklar için devre kesici uygulaması biraz farklıdır. Borsa İstanbul’da hisse senetleri 3 farklı piyasada bulunmaktadır. Devre kesici uygulaması da buna göre değişir.
Yıldız Pazar payları için %10 oranında devre kesici uygulanmaktadır. Devre kesici eşiği Ana Pazar payları için %7,5, Alt Pazar payları için %5’tir.