Ekonomi

Bakan Bolat: Kişi başına milli gelirin 2028’de 17 bin 550 dolara ulaşmasını bekliyoruz

TİCARET Bakanı Ömer Bolat, “Mal ihracatını 2028’de 375 milyar dolara çıkarmaya kararlıyız. 5 yıl sonra yaklaşık 120 milyar dolarlık bir artış hedefliyoruz. Yıllık ortalama büyüme oranının ise yüzde 5 olması planlanıyor. 2028’de.” Kişi başına milli gelirimizin 17 bin 550 dolara ulaşması bekleniyor.” “Bekliyoruz. Bu yıl sonu için şu ümit verici rakamları söyleyebiliriz; milli gelirimizin 1 trilyon doları aşmasını ümit ediyoruz. Kişi başına milli gelirimizin 11 bin 654 doları aşarak 11 bin 500 arasına ulaşmasını hedefliyoruz. ve 12 bin dolar” dedi.

Bakan Bolat, Ankara Sanayi Odası (ASO) Ekim ayı Meclis Toplantısına katıldı. Toplantıda sanayicilerin güncel sorunları ve aylık ekonomik gelişmeler değerlendirildi. Burada konuşan ASO Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, ekim ayının yoğun bir çalışma programıyla geçtiğini belirterek, “Üretim ve ihracata ilişkin güncel bilgilere baktığımızda sanayi üretiminde sakinlik görüyoruz. Sanayi üretim endeksi düşerken,” dedi. Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8, imalat sanayinin ise yüzde 1 oranında arttığını ifade eden Erdoğan, “İmalat PMI endeksi 3 aydır sakin anlamına gelen 50 eşik değerinin altında seyrediyor. İkinci çeyrek büyüme bilgileri sektörün bir önceki yıla göre yüzde 2,6 daraldığını gösterdi. Üçüncü çeyrekte de benzer bir eğilim var” dedi.

‘ÜRETİM VE İHRACATIN ANA SORUNU OLAN DIŞ TİCARET AÇIĞI İLE ÜRETİM ARASINDAKİ TERS İLİŞKİ’

Ekonomide genel olarak zorlu çalışma koşullarının devam ettiğinin altını çizen Ardıç, “Eylül ayı verilerine göre tüketici fiyatlarında yüzde 61,5, hizmet üreticilerinde yüzde 80, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 47,4, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 57,25 civarında yıllık enflasyon yaşıyoruz. yurt dışı üretici fiyatları. Ortaya çıkan belirsizlik, maliyet artışları ve fiyat belirleme zorluğu üretimi olumsuz etkiliyor. Eylül ayında dış ticaret açığı 5 milyar dolar civarındaydı. Temmuz ayında kaydedilen açık bunun yaklaşık iki katıydı. Cari açığımız ve dış ticaret Açık iki aydır azalıyor. Dış açıkların azalması olumlu bir gelişme.” dedi.

Ardıç, Cumhuriyetin 100. yılına giden yolda yeni bir büyüme hikâyesi yazılması gerektiğini vurgulayarak, bu hikâyede yerli üretimin desteklenmesi, ileri teknoloji ve katma değerli ürünler üretilmesi ve verimliliğin artırılmasının önemine dikkat çekti.

‘BÜYÜMEYİ NE KADAR ARTTIRIRSANIZ REFAH O KADAR ARTACAK’

Bakan Bolat, Türkiye’nin milli gelirinin üçte birinin sanayiden elde edildiğini kaydederek, “Bu aşamaya gelmek kolay olmadı. Bu başarılı olumlu sonuç siz sanayicilerimizin ve sizlerin girişimci gücü ve çabalarıyla sağlandı. devletimizin sanayide kalkınmayı ön planda tutan politikaları.Bu bağlamda 60 yıl önce kurulan Ankara Sanayi Odası’nın ülke sanayisinin kalkınmasına önemli katkılar sağladığı bir gerçektir.Yatırım, üretim, ticaret ve refahın önemli olduğu bir gerçektir. birbirini tetikleyen çok değerli unsurlardır. Yatırımla üretim artar, üretimle ticaret artar. Ticaret arttıkça büyüme ve istihdam da artar. Dolayısıyla ihracat da artar. “Üretimdeki büyümeyi ne kadar artırabilirsek, o kadar başarılı oluruz. Refah düzeyini ve satın alma gücünü artırmaktır” dedi.

‘2028’DE MAL İHRACATINI 375 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYA KARARLIYIZ’

Bolat, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi gelişmelerin gıda ve enerji piyasalarında hem arz hem de fiyat açısından olumsuz gelişmeler olduğunu belirterek, “İklim değişikliği ve kuraklığın son dönemde kuzey yarımküreye çok olumsuz etkileri oldu. Yıllar önce yaşadığımız ve 9 ay önce yaşadığımız büyük felaket “Deprem felaketi var. Maalesef bu aksilikler durumu daha da kötüleştirdi. Ancak tüm bu can sıkıcı gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisi olarak üretimdeki büyüme ve ihracatta kaydettiğimiz güçlü seyir, ekonomimizin krizlere ve zorluklara karşı son derece dayanıklı olduğunu gösteriyor” dedi.

Ticaret Bakanlığı’nın ‘tek yön, çok yönlü ihracat’ sloganı taşıdığını hatırlatan Bolat, “Bu nedenle bu ayki, ekim ayındaki ihracatımızın yine tarihin en yüksek ihracatını gerçekleştireceğini sevinçle belirtmek isterim. Temmuz’da da öyleydi, Ağustos’ta da öyleydi, yüksek bir ivme yakaladık.” İnşallah 2028 yılında mal ihracatını 375 milyar dolara çıkarmakta kararlıyız. 5 yılda yaklaşık 120 milyar dolarlık bir artış hedefliyoruz. Yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 5 olması planlanıyor. 2028 yılında kişi başına düşen milli gelirimizin 17 bin 550 dolara ulaşmasını bekliyoruz. Bu yıl “Yıl sonu için şu umut verici rakamları söyleyebiliriz; umarım milli gelirimiz 1 trilyon doları aşacaktır. Kişi başına düşen milli gelirimizi 2028’de hedefliyoruz” Gelir 11 bin 654 doları aşacak, 11 bin 500 ile 12 bin dolar arasına ulaşacak” dedi.

‘İNDİRİM KAMPANYALARINA KATILMAYANLAR PİYASAYI KAYBEDER’

Kovid-19 ile başlayan dönemde piyasanın bozulması ve yanlış fiyatlama davranışları gibi uygulamalar; İstifçiliğin, fırsatçılığın ve vurgunculuğun ortaya çıktığını belirten Bolat, hükümet olarak bu noktada piyasa kontrolleriyle ilgili gerekli tüm yasal değişiklikleri hızla yaptıklarını ve kontrollerin uygulamaya konulduğunu belirtti.

Perakende ticaret bölümünde gıda marketleri, giyim firmaları, oteller, mağazalar, mobilyacılar ve restoran işletmecileriyle çalıştıklarını kaydeden Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyonla mücadeleye “katkı” çağrısı yaptığını hatırlatarak, “Bu, Ticaret Bakanlığımızın internet sitesinde yer almaktadır.” Verileri kontrol etmek şartıyla indirim yapan kuruluşları tek tek duyuruyoruz. Bunları akredite ediyoruz. Tüketicilerimiz ve vatandaşlarımız bu gelişmeleri takip ediyor. Memnuniyetlerini bize yazılı ve sözlü olarak aktarıyorlar. Hem vatandaşlarımıza hem de sitemizdeki kuruluşlara teşekkür ederiz. Bütün kalbiyle katılıyorlar. Açıkladılar. Piyasalar toparlanıp istikrara kavuştuktan sonra ticaretin gerçekte nasıl canlandığını hep birlikte göreceğiz. Bu indirim kampanyalarından sonra ticaret sakinleşti. İnsanlar geleceği görmeye başladı. Bazen aylık ya da mevsimsel konjonktürel kasılmalar olabiliyor. Her bölümde oluyor böyle şeyler ama sürüden kazanmak dediğimiz olay da oluyor. Bu anlamda bu fiyat indirim kampanyalarına katılmayan kurum ve firmalar varsa onları bir kez daha davet ediyorum; Geç kalmamalılar çünkü tüketicilerimiz bunu kim yaparsa, olumlu davranırsa onu tercih edecektir. Bu indirim kampanyalarına katılmayanlar ne yazık ki pazarı kaybedecekler” dedi.

hinis-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu